Dutch Design Month 2016

Rotterdam staat in het teken van design
Persbericht 29/11/2016

Van 1 tot 24 december staat heel Rotterdam in het teken van Design. Op maar liefst 14 verschillende locaties worden maar liefst 25 activiteiten georganiseerd uiteenlopend van Exposities, Open Studio’s, Workshops, Talkshows, Tour, Product Presentaties, Lezingen, Debatten, Films, etc.

25 Evenementen in 4 Weken
De 25 evenementen zijn tijdens de Dutch Design Month 2016 ondergebracht in 9 thema’s gegroepeerd en gelijkmatig verdeeld over de volgende 4 weken.
– week 1 Object en Industrial
– week 2 Fonts, Types en Prints
– week 3 Urban en Architecture
– week 4 Textile en Fashion

Locaties
De meeste activiteiten waaronder 4 Design (fiets)Tours worden in het Centrum (11) georganiseerd. De overige activiteiten worden in Spangen (2), Oude Noorden (2), Charlois (2), Feijenoord (1), Middelland (1) en Noordereiland (1) georganiseerd. Hoofdlocatie is dit jaar het Literaire Café Huis Der Zotheid aan de Haringvliet 401. Hier worden films vertoond, de expositie Affordable Design getoond en debatten en talkshows georganiseerd.

Deelnemers
Deelnemers zijn verder oa. Kookpunt op Noordplein 37 zij hebben in hun speciaalzaak op zaterdag en zondag 10 en 11 december al het Nederlandse (keuken)Design verzameld. Rick Koren laat op 13 december in zijn studio op de Oranjeboomstraat zijn prachtige gebeeldhouwde stoelen en tafels zien, Nina Knaap geeft op 21 december een workshop “Design your own puppet” in Stroop Rotterdam aan de Mathenesserdijk 396B en Pepavana laat op 22 december in haar studio op de Prins Hendriklaan 10 haar winter mode collectie Pepavanas zien.

Opening
Op donderdag 1 december wordt de Dutch Design Month in Huis Der Zotheid om 16:30 ingeleid door Wilma Kun die inzoomt in de tentoonstelling Affordable Design met aansluitend een korte presentatie door Erik Van Loon over het programma voor de komende 24 dagen en Pieter Schol, art director van Vrij Nederland, zal uiteindelijk om 17:00 de 1e Dutch Design Month openen met een toespraak van +/- 20 minuten. Na de opening is er tijd om met alle aanwezigen wat te drinken/netwerken tijdens een concert van Alexandra Alden.

Gellings Design Award
Op vrijdag 23 december reikt de kleindochter van Karl Gellings de Gellings Design Award uit aan de beste designer van Nederland. De Gellings Design Award is vernoemd naar haar grootvader de bekende Rotterdamse siersmid die tussen 1923 en 1959 in Rotterdam een smederij / atelier op de Soetendaalseweg 24 had en vandaar in heel Nederland gebouwen voorzag van siersmeedwerk. Naast siersmeedwerken, maakte hij ook keramiek voor Kennemer Pottery en talloze klokken in stijl van de Amsterdamse School. In Rotterdam vind je zijn werk nog op de Hofpleinvijver, het Oogziekenhuis, het Holbeinhuis en de KVK.

2017-2020
Wilma Kun, initiatiefnemer van de Dutch Design Month hoopt dat meer ontwerpers, organisaties, etc de komende jaren activiteiten gaan organiseren. Doelstelling is dat tijdens de Dutch Design Month in 2020 niet één activiteit maar vier tot vijf activiteiten per dag worden georganiseerd. De organisatie wil namelijk dat straks heel Rotterdam bruist.

Bezoekersaantallen
Dit jaar hoopt de organisatie zo’n 500 mensen op de been te brengen. Dat is gemiddeld 20 bezoekers per activiteit. De organisatie doet dit volledig op eigen kracht samen met de ontwerpers, organisaties die activiteiten organiseren tijdens de Dutch Design Month. Sponsoren of subsidies heeft de organisatie niet.

———

Contact:
Dutch Design Month
Haringvliet 401

+3110 751 4980
+316 4322 6917 (Wilma Kun)
+316 3826 5666 (Erik Van Loon)

www.dutchdesignmonth.com
info@dutchdesignmonth.com