CONCEPT Persbericht: RAW Talkshow in het teken van Internet of things

menu knop | FAQGeschiedenis | Publicaties | KrantPersberichten | Nieuwsbrieven | Sponsors | Toolkit

CONCEPT

4-12-2018 

De internet of things

Op donderdag 6 en vrijdag 7 december vind in Rotterdam een heuse Thingscon(ferentie) plaats. Voor de Dutch Design Month voldoende reden om in de 2e week de volgende drie gasten uit te nodigen om samen met hen over Internet Of Things te praten. Tenslotte is er geen ontkomen meer aan!

Internet Of Things beheerst zonder dat wij het in de gaten hebben al aardig ons dagelijks leven en het gaat hierbij echt verder dan die smartphone in onze broekzak of die computer thuis. Internet Of Things is namelijk een situatie waarbij door mensen bediende computers (desktops, laptops, tablets, smartphones) in de minderheid zullen zijn op het internet.

De meerderheid van de internetgebruikers zal dan bestaan uit semi-intelligente apparaten. Alledaagse voorwerpen zoals een smart tv in de woonkamer, een DAB radio in de keuken of een auto in de garage. Een voor een kunnen deze apparaten – zonder dat wij hier ook maar iets voor hoeven te doen – communiceren met personen en/of andere objecten, die op grond hiervan autonome beslissingen kunnen nemen waar jij als gebruiker gewoon geen invloed op hebt.

Nu zijn de verwachtingen rond Internet Of Things vanuit commercieel oogpunt fantastisch. Het wordt echter beangstigend als tegelijkertijd deze niet-democratisch partijen vanuit winstbejag op slinkse wijze allerhande informatie van ons verkrijgen waardoor zij zonder dat wij het willen of weten misbruik van ons kunnen maken en dat gebeurt nu al schrik niet veel vaker dan wij denken.

Mede daarom hebben wij voor deze talkshow …… , hoogleraar techniekfilosofie aan de Universiteit van …., uitgenodigd. Hij vindt nl nu al dat de technologie onze morele besluitvorming beïnvloedt, wat weer gevolgen heeft voor privacy en autonomie. Hij waarschuwt tegen het beschouwen van technologie als slechts een ‘werktuig’ en vindt dat we het moeten zien als een actieve entiteit.

Als tweede gast hebben wij iemand van de landelijk politie uitgenodigd die onderzoek doet naar veiligheid. Tenslotte is het slechts een kwestie van tijd totdat cyberaanvallen een meer fysiek karakter gaan krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onbemande zelfrijdende auto’s die opeens een file veroorzaken om de in achtervolging zijnde politiewagen tot stoppen te dwingen of een thermostaat die in de zomer ongemerkt een tikkeltje hoger gaat om ondanks dat je al een heerlijk warm huis hebt toch nog wat gas te kunnen verkopen voor de verwarming en elektra voor de airco om de temperatuur in huis weer om laag te krijgen.

En als derde gast hebben wij een Rotterdamse ontwikkelaar uitgenodigd die elektronica in alledaagse objecten, zoals lichtschakelaars en stekkerdozen bouwt waarbij de koffiemachine bij thuiskomst spontaan begint te pruttelen, de televisie op je favoriete kanaal springt en het bad alvast vol laat lopen.