Ken jij deze 12 fieldlabs

Ken jij deze 12 fieldlabs

augustus 3, 2020 Uncategorized 0

Voor het MKB is het soms heel lastig om op alle veranderingen tijdig te kunnen reageren en de kansen die daaruit voortvloeien te kunnen benutten. Het gaat om nieuwe technologieën, nieuwe klanten en nieuwe markten en zeker het MKB beschikt niet altijd over voldoende kennis en middelen om op al deze veranderingen te kunnen inspelen. De 12 fieldlabs (innovatienetwerken rond specifieke sectoren of clusters) geeft hen een faciliteit of omgeving met ruimte om te ontwikkelen, testen, demonstreren en valideren van nieuwe technologieën, producten en innovaties.

In Zuid Holland heb je de volgende 12 fieldlabs (bron : https://mrdh.nl/project/fieldlabs-innovatieprogrammas)

FRESHTEQ.NL

Radicaal doel: Ontwikkelen NL horticulture tot de nr 1 partner in het creëren van Fresh Food chains voor steden en dichtbevolkte regio’s wereldwijd: veilig, gezond, voldoende, betaalbaar, duurzaam. De combinatie van teeltkennis, technologie en imago wereldwijd maakt de uitgangspositie van Zuid-Holland uniek voor een leidende positie vers voedselketens in de wereld. Het toetreden in de markt van (nieuwe) sterke partijen als Mitsubishi, Panasonic en GE vereist van de regio een veel hoger niveau van innovatie, meer investeringskracht en een sterkere machtspositie in de markt. Bedrijven werken daarom in dit Fieldlab samen aan business intelligence, het ontwikkelen van onderscheidende systemen gebaseerd op smart technologieën, partnerships met lokale partijen en gerichte marktverovering.
Trekkers: Coöperatie Freshteq.NL van tientallen bedrijven, TU Delft, WUR, TNO, InnovationQuarter.

THE GREEN VILLAGE

Radicaal doel: Versnellen van paradigmashifts naar een duurzame toekomst door het bieden van een testbed voor duurzame innovaties. Structurele oplossingen voor een duurzame toekomst vragen om innovaties op systeemniveau: in technologie, verdienmodellen, maatschappij en wet- en regelgeving. Ondernemers, wetenschappers, publiek en overheden gebruiken The Green Village om in een uniek, semi-gecontroleerd ‘levend systeemlab’ dit soort duurzame oplossingen te co-creëren en te demonstreren. Projecten worden geclusterd in innovatieprogramma’s rond oa gelijkspanning, water, gebouwen, intelligente buitenruimte en waterstof in relatie tot energie en mobiliteit. Onderdeel van TGV zijn het Co-Creation Centre en het Residential Living Lab.
Trekkers: Stichting Green village, TU Delft, Alliander, Gasterra e.a.

SMART, SAFE & RESILIENT MAINPORTS

Radicaal doel: Mainports zoals Rotterdam veiliger, schoner en efficiënter maken door het ontwikkelen, toepassen en verhandelen van oplossingen met sensoren en big data.
SSRM is een fysieke marktplaats en kenniscentrum waar mainport en delta gerelateerde technologieën en producten worden ontwikkeld, toegepast en internationaal verhandeld om Mainports zoals Rotterdam en de omliggende industriecomplexen, woon- en recreatiegebieden veiliger, schoner en efficiënter te maken. In het gebied rond Nissewaard liggen het havenindustriecomplex en de woon- en recreatiefunctie dicht tegen elkaar aan. Juist hier ontwikkelt dit fieldlab slimme oplossingen voor alle deltagebieden in de wereld
waar de mens in spanning leeft met zijn complexe omgeving.
Trekkers: Samenwerking Voorne-Putten, Stichting Studio Veiligheid, Stichting DENARS Ephita, SCS Multiport, KPN, Havenlab, World Port Hackaton, InnovationQuarter e.a.

DUURZAAMHEIDSFABRIEK: TOEGEPASTE INNOVATIES MARITIEME AUTOMATISERING (TIMA)

Radicaal doel: Sneller, efficiënter en duurzamer produceren van schepen en hun voortstuwingstechnieken door robotica (en andere productietechnologieën). Met TIMA werkt de Duurzaamheidsfabriek (Fieldlab Smart Industry) aan het ontwikkelen, prototypen en testen van nieuwe methodes voor het produceren van schepen en scheepsonderdelen. De technische
innovatie zit vooral in het automatisch kunnen lassen vanaf CAD aan grote scheepsonderdelen. Sociale innovatie is ook zeer belangrijk in dit Fieldlab. Dit uit zich in samenwerking met MKB en kennisinstituten en het betrekken van het beroepsonderwijs zodat innovaties in de praktijk ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden door daartoe opgeleide vaklieden.
Trekkers: Duurzaamheidsfabriek Dordrecht, De Waal B.V., SLOB, Valk Welding, het Da Vinci College e.a.

DUURZAAMHEIDSFABRIEK: SMART METROLOGY

Radicaal doel: Versterking concurrentiekracht van het metrologiecluster in (Zuidwest) Nederland ten behoeve van flowmeting (LNG, Biostromen etc.) door ontwikkeling nieuwe gecertificeerde referentie installatie voor vloeistofmeting. Het project Smart Metrology ontwikkelt, prototypet en test metrologische instrumenten, technieken en systemen. Hier worden installaties ingericht waarmee op basis van nieuwe sensor- en ICT-technieken een nieuwe generatie van nog nauwkeurigere meetinstrumenten voor vloeistofmeting kunnen worden ontwikkeld, getest en gevalideerd. Het project faciliteert daarmee de toekomstige inzet van steeds nauwkeuriger vloeistofmeting in een breed veld van toepassingen.
Trekkers: Duurzaamheidsfabriek, Metrologisch kennisinstituut VSL/NMI, KROHNE Altometer, Sogeti, TechMasters e.a.

3D PRINTING/ ADDITIVE MANUFACTURING

Radicaal doel: De Rotterdamse haven positioneren als ‘3d metal big parts hub’ waar defecte én nieuwe metalen onderdelen in de havengerelateerde industrie direct 3d-geprint kunnen worden. De havengerelateerde industrie heeft behoefte aan hele snelle levering én reparatie van grote metalen onderdelen. Downtime van schepen en installaties vormt een grote kostenpost voor bedrijven. Daarom is op de RDM-campus een Fieldlab gestart rondom het 3D printen van unieke onderdelen met behulp van robots. Daarin werken haven-gerelateerde bedrijven samen met kennisinstellingen aan het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D scannen, 3D ontwerpen en certificering.
Trekkers: Havenbedrijf Rotterdam, RDM makerspace, InnovationQuarter en een groot aantal maritieme bedrijven zoals Huisman, Heerema en Keppel Verolme.

ROBOVALLEY

Radicaal doel: RoboValley wordt dé internationale hub voor de Next Generation Robotics. RoboValley bouwt aan een robotica ecosysteem met een sterke nadruk op het versterken van de
samenwerking onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven. Daartoe realiseert RoboValley onder andere een expertisecentrum, waar bedrijven, kennisinstellingen en hogescholen toegang krijgen tot de nieuwste robot-technologie met ruimte voor waarneming, onderzoek en testing. Betrokkenen hebben hier de mogelijkheid om in een kort tijdsbestek de haalbaarheid van hun robotisering-/automatiseringsvraagstukken voor kleine series te onderzoeken en door te ontwikkelen.
Trekkers: TU Delft met aansluiting van een groot aantal bedrijven en overheden.

DUTCH WINDWHEEL

Radicaal doel: A super-sexy sustainable building that everyone loves. Een reuzenrad groter dan de London Eye en tegelijkertijd een energiegenerator waar je ook in kan wonen. Dat is de Dutch Windwheel. Sinds januari werkt een breed consortium aan het innovatieprogramma om de Windwheel mogelijk te maken. Vijftien bedrijven en onderzoeksinstellingen werken aan de realisatie van een binnenstedelijke hernieuwbare energiecentrale met een ongekend gezond en comfortabel binnenklimaat die een ultieme ervaring biedt voor elke gebruiker in een baanbrekend circulair ontwerp. Dit wordt gerealiseerd met de meest geavanceerde, efficiënte techologische oplossingen op het snijvlak van bouw, energie, water en technologie.
Trekkers: BLOC met een groot consortium van bedrijven en InnovationQuarter.

SMASH: SMART MAINTENANCE OF SHIPS

Radicaal doel: 100% voorspelbaar onderhoud in de scheepvaart dat de onderhoudskosten in de scheepvaart fors verlaagt en de inzetbaarheid van schepen vergroot. SMASH helpt bedrijven (asset-owners, werven, toeleveranciers) om real-time informatie te verzamelen en te analyseren over de staat van hun schip (inclusief onderdelen) om zo onderhoud op tijd te kunnen
uitvoeren, in plaats van te vroeg zoals bij planmatig onderhoud of te laat zoals bij correctief onderhoud. Kansrijke innovaties die nu bij één organisatie ontwikkeld zijn worden getest, verder ontwikkeld en ingezet bij meerdere organisaties. Dit betekent dat niet alleen de ‘asset owners’ meedoen, maar dat ook de toeleveranciers van service, maintenance, dataverwerking en -analyse worden betrokken.
Trekkers: Boskalis, Wärtsilä, Royal IHC, NLDA/KIM, MCN, NMT, World Class Maintenance, InnovationQuarter e.a.

SMART INTEGRATOR 4 AEROSPACE

Radicaal doel: Ontwikkelen van een geïntegreerde toeleverketen om wereldwijd nummer 1 te zijn in digitalisering in Aero-Space, van ontwerp via productie en organisatie tot business modellen. Op 1 juni is de Aero-Space Agenda Zuid-Holland (Flying High) gepresenteerd. Die agenda van de industrie en de kennisinstellingen in de regio geeft de ambitie weer om het nu al sterke ecosysteem op dit gebied in Zuid-Holland verder te bundelen en versterken om de wereldwijde kansen op dit gebied te verzilveren. Deze agenda wordt uitgewerkt tot een innovatie- en onderzoeksprogramma met een Fieldlab.
Trekkers: Aerealtronics, Airbus DS, Airborne, Fokker, Hyperion, ISIS, TNO, TU Delft, InnovationQuarter e.a.

DUTCH OPTICS CENTRE – DOC APPLICATION LAB NANOSATS

Radicaal doel: Ontwikkelen van (de volgende generatie) optische en optomechatronische (platform) technologieën om de Nederlandse optische industrie te versterken tot wereldklasse niveau. In DOC worden in een open innovatie omgeving samen met de eindgebruiker (technologische) toepassingen bedacht, ontwikkeld, ontworpen, getest en geëvalueerd voor maatschappelijke opgaven waar economische potentie in zit. DOC is met name gericht op MKB’s in de regio om hen een laagdrempelige infrastructuur aan te bieden voor de ontwikkeling van nieuwe producten.
Trekkers: TNO, TU Delft, daarnaast een groep van 30 high tech MKB-bedrijven in de regio.

BIG DATA INNOVATIEHUB

Radicaal doel: Realisatie van een regionaal toonaangevende kennis- en ontwikkelingshub voor het toepassen van big data in de domeinen e-health, zelfzorg en digitale veiligheid. De Big Data Innovatiehub werkt aan innovatieve oplossingen binnen de wereld van e-health, zelfzorg en digitale veiligheid. Oplossingen die kunnen worden gerealiseerd met of dankzij de inzet van big data/data-analytics. De ambitie is om uit te groeien tot een kenniscentrum dat toegang biedt tot een netwerk van specialisten, krachtige infrastructuur en brede collectie van kwalitatieve data. De hub richt zich in eerste instantie op e-health en zelfzorg. Gebruik van sensordata en sociale acceptatie van technologische mogelijkheden spelen hierin een belangrijke rol, evenals digitale veiligheid.
Trekkers: ATOS (Analytics Living Lab), Dutch Innovation Factory, Gemeente Zoetermeer, Haagse Hogeschool, InnovationQuarter e.a.

MEDICAL DELTA LIVING LABS

Radicaal doel: Betere en snellere interventies in het ziekenhuis en de revalidatiezorg en het deels verplaatsen van deze interventies naar de thuisomgeving De Medical Delta ontwikkelt met bedrijven, ziekenhuizen, zorginstellingen en kennisinstellingen nieuwe producten en diensten waarbij de patiënt een centrale rol speelt. Innovaties op het gebied van robotica, meetapparatuur, ICT en sensoren zorgen ervoor dat patiënten sneller gezond thuis kunnen zijn na een operatie of revalidatieproces. Aandachtsgebieden zijn: patiëntveiligheid, vermijden van complicaties, optimaliseren operatief proces en eigen regie voor de patiënt. In het Fieldlab zullen co-research, haalbaarheidsstudies, testen, small-scale implementaties en evaluatie met (eind) gebruikers worden uitgevoerd.
Trekkers: Medical Delta en InnovationQuarter.

DIGITAL FACTORY COMPOSITES

Radicaal doel: Ontwikkelen van automatiseringsoplossingen voor betaalbare en opschaalbare productie van composieten producten. Waar in de wereldwijde composietensector handmatige fabricage nu nog de standaard is, wordt door Airborne en Siemens gewerkt aan automatisering en digitalisering van het productieproces. Het FieldLab op de locatie van Airborne bestaat uit de twee onderdelen: een ontwikkelomgeving voor nieuwe en innovatieve automatiseringsoplossingen én een knowledge hub c.q. experience center waar kennis rond automatisering en digitalisering wordt ontwikkeld en gedeeld in workshops, plenaire meetings en demonstraties.
Trekkers: Airborne en Siemens.

VP DELTA

Radicaal doel: Koploper blijven met Nederland op gebied van deltatechnologie en waterbeheer door inzet van smart technologieën. VPdelta brengt innovatie vooruit op drie thema’s: Safe Delta (waterveiligheidsopgaven), Urban Delta (grootstedelijk waterbeheer) en Smart Delta. In Smart Delta worden oplossingen ontwikkeld voor effectief en efficiënt waterbeheer door de inzet van ICT, sensoren en slimme cross-sectorale combinaties van functies. Cruciaal in deze sector is het kunnen laten zien van werkende oplossingen. VP Delta realiseert daarom proeftuinen zoals Flood Proof Holland waar buitenlandse delegaties kijken hoe nieuwe oplossingen functioneren.
Trekkers: TU Delft, Unesco- IHE, Provincie Zuid-Holland, Unie van waterschappen, InnovationQuarter e.a.

AUTOMATISCH VERVOER OP DE LAST MILE (AVLM)

Radicaal doel: Realiseren automated driving voor connectie toplocaties met openbaar vervoer netwerk. Hoe kan automatisch vervoer bijdragen het beter verbinden van een economische  toplocatie/campus met het hoogwaardig openbaar vervoer netwerk? Het fieldlab AVLM test en demonstreert automatisch vervoer oplossingen voor diverse opgaven in de regio waaronder de vernieuwing en uitbreiding van de Parkshuttle in Capelle aan den IJssel, een verbinding van Rotterdam The Hague Airport naar Meijersplein en een shuttle in het Leiden BioSciencePark. Het Fieldlab is een organisatie gericht op samenwerking tussen de vele betrokken partijen, regionale kennisontwikkeling en validatie van stedelijk automatisch vervoer.
Trekkers: TU Delft, Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, InnovationQuarter e.a.