Start drijvende lofts in Nassauhaven

Start drijvende lofts in Nassauhaven

juli 4, 2019 Uncategorized 0

De Nassauhaven verandert van een in onbruik geraakt havenbekken in een plek met drijvende woningen en een natuurvriendelijke oever. Op 3 juli is de oever klaar en worden de eerste meerpalen geslagen voor achttien Havenlofts.

Deze Havenlofts zijn de eerste drijvende woningen in Rotterdam. Ze komen te liggen aan meerpalen en bewegen mee met eb en vloed. In de Nassauhaven is eb en vloed doordat Rotterdam in open verbinding staat met de zee. Het water gaat twee keer per dag gemiddeld twee meter omhoog en omlaag. De bewoners van de Havenlofts zitten daar straks middenin.

Creatief gebruik

De Havenlofts krijgen zonnepanelen en hun eigen waterzuivering, waardoor ze niet aangesloten hoeven te worden op het riool. Dit is in strijd met de verplichte aansluiting op de riolering van “woonboten” per 1 januari 2018. Als dit niet goed gaat dan begaan de bewoners een ‘milieudelict’ en daarop staan hoge boeten. Bijzonder is ook dat de waterwoningen als onroerend goed worden gezien. De gemeente is voorstander van dit type woningen, omdat creatief gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte.

Kanttekeningen

Nu ben ik benieuwd of deze “woonboten” echt wel als onroerend goed kunnen worden aangemerkt. Allereerst is het niet aangesloten op de riolering en ten tweede om als onroerend aangemerkt te kunnen worden is een verbinding met de bodem die er voor zorgt dat het schip met de waterstand meebeweegt echter NIET VOLDOENDE. Zie ook dit interessante artikel van Robert Rijpstra van Dirkzwager Legal & Tax

Belastingen

Vanuit gemeente oogpunt begrijp ik de beslissing van de gemeente Rotterdam wel omdat het simpelweg meer belastinggeld oplevert maar of de banken (financiers) en de wetgeving dit besluit zal volgen betwijfel ik omdat dan duizenden woonboten daar ook aanspraak op zouden kunnen maken.

Kortom, een zeer interessant project dat wij graag op de voet blijven volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *