Magnetische Staander wint prijs voor beste havenidee

Magnetische Staander wint prijs voor beste havenidee

augustus 22, 2018 Uncategorized 0

Peter van ’t Veer, derdejaars Technische Natuurkunde, won op 7 juni de prijs voor Beste Havenidee 2018. Zijn winnende idee, een magnetische staander voor hekwerk, ontwikkelde hij gedurende zijn stage bij het bedrijf McNetiq. Het hekwerk hoeft niet vast gelast te worden waardoor het scheepsdek niet beschadigt en spaart kosten voor een lasser uit.

De prijswinnaars op een rij: Peter van 't Veer (Beste Havenidee), Martine Kooy (meest talentvolle mbo-student), Ana Duškov (Jong Haventalent) en Dennis Maat (Havenwerker van het Jaar).

De magnetische staander bouwt voort op het magnetisch steigeranker van McNetiq. Een magnetisch hekwerk is goedkoper dan een hekwerk dat vast wordt gelast. Het aanbrengen en verwijderen van een lasverbinding kost circa 175 euro. De magnetische staander is in eerste aanschaf duurder, maar heeft zich na twee keer gebruik terugverdiend. Het is ook veiliger dan lassen, omdat er geen kans is op brandgevaar en er geen giftige rook ontstaat. Hekwerken zijn bij onderhoudswerkzaamheden in veel gevallen verplicht vanwege arbo-wetgeving (valgevaar). Het magnetisch hekwerk kan niet alleen bij schepen gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook bij opslagtanks.

Prototype

Onder toeziend oog van zijn stagebegeleider werkte Peter in een paar maanden tijd het basisidee uit. “Ik heb eerst gekeken naar de normen en de wettelijke eisen”, vertelt Peter, “daarna berekende ik hoe sterk en groot de magneten moesten zijn. In het technisch document maakte ik duidelijk hoe het hek eruit moet zien, wat de dimensie en de materialen zijn. Dat heb ik nu doorgestuurd naar een fabrikant die aan een prototype werkt. Ik zit nu in de laatste weken van mijn stage maar hoop het prototype nog te kunnen testen.”

Eigen project

Peter kreeg behoorlijk wat vrijheid. Natuurlijk, stagebegeleider en bedenker van het steigeranker, Bas Gravendeel, kwam een keer in de week langs, maar Peter deed toch vooral veel zelf. “Juist gaaf dat ik als stagiair mijn eigen project had. Het was geen stage waarbij je alleen maar klusjes doet. Bij zo’n klein innovatief bedrijf kun je invloed hebben op een project, bij een groot bedrijf ben je meer een radertje in het geheel.”

Meer gedaan

Behalve vrijheid kreeg Peter ook veel verantwoordelijkheid. “Dan moest ik magneten van duizend euro bestellen. De materiaalkeuze moest goed zijn. Ik moest de prijs en kwaliteit van elk onderdeel in de gaten houden.” Voor de enigszins verlegen Peter was het spannend om contact te leggen met leveranciers, maar ook dat is onderdeel van het leerproces. “Ik heb me niet alleen met natuurkunde bezighouden, maar veel meer gedaan.”

Podium

Het was een verrassing dat hij zover in de wedstrijd kwam. “De andere deelnemers waren afkomstig van veel grotere bedrijven, bijvoorbeeld een algenkwekerij. Maar dat waren meer ideeën, ons product is veel verder ontwikkeld. Dus ik snap nu wel waarom ik gewonnen heb. Maar had je aan het begin van mijn stage gezegd dat ik met een prijs op het podium zou staan, dan had ik het niet geloofd.”

Echt product

Van de prijs, duizend euro, gaat 20 procent naar een goed doel: Stichting DierenLot. Een logische keuze want Peter heeft thuis vier honden, waarvan drie straathonden uit Roemenië.  De prijs is een mooie, onverwachte bekroning van een stage waar Peter veel plezier aan beleefde. “Aan het eind van je stage heb je echt een product in handen. Niet dat je iets achterlaat wat alleen op papier bestaat zoals allemaal excelbestanden met meetresultaten. Het gave aan deze stage is dat ik, als ik straks door de haven loop, kan zeggen: daar heb ik aan meegewerkt.