Slimme kleding wat staat ons te wachten

Slimme kleding wat staat ons te wachten

september 17, 2017 Uncategorized 0

Meer en meer ontwerpers stoppen tegenwoordig sensoren en andere electronica in hun creaties. Om kleding intelligenter te maken. 

Mode ontwepers en allerlei start-ups proberen het al jaren: kleding met digitale capaciteit. Maar echt doorbreken naar een groter publiek lukt nog steeds niet. Niet voor de fietshandschoenen met verlichten erin en ook niet voor de kleding met zonnecellen technologie van mode ontwerpster Paulien van Dongen. In de kleding ziitten flexibele zonnecellen waarmee je bij mooi weer bijvoorbeeld je smartphone kunt opladen.

Google en Levi’s
Naast kleine startups zijn ook grote bedrijven als Google druk in de weer met slimme kleding. Zo heeft Google, Jacquard ontwikkelt een stuk stof dat als een soort aanraakscherm kan functioneren. Bij Levi’s gebruiken ze de technologie in een jasje waarmee je eenvoudig de muziekspeler in je smartphone kunt aansturen, een oproep aan nemen of weigeren.

Sport
De meeste slimme kleding vind je nu in de sportwereld. Van intelligente sokken, naar slimme schoenen, fietsen en natuurlijk horloges die tegenwoordig elke beweging registreren. Zo weer je met de slimme sokken van Fitness Smart Socks op welke manier je voeten op de grond zijn gezet en hoe lang de zool de grond raakte. Maar je kunt ook statistieken bijhouden over afgelegde afstand, snelheid, het aantal gezette stappen of loopritme.

Medische Wereld
In de medische wereld tenslotte zijn de gps trackers al volop in gebruik. Bejaarden met dementie krijgen een broeksriem met gps, zodat de verpleegkundigen altijd precies weten waan hun klanten zich bevinden. Ook beha met een hartslagmeter kan al in een vroeg stadium detecteren of iemand een hart ritmestoring of nog erger een hartstilstand heeft.